• Science articles

    Θέματα γενικού επιστημονικού ενδιαφέροντος...

    Από τον Einstein έως και το πρώτο λειτουργικό τεχνητό φύλλο με ικανότητα φωτοσύνθεσης...

    Επιστήμη_Science

E-cotton.gr : Έναρξη λειτουργίας του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης βάμβακος του ΟΠΕΚΕΠΕ


Αναζήτηση Θέματος


Λειτουργεί πλέον, κι επισήμως, το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης βάμβακος του ΟΠΕΚΕΠΕ, το "e-cotton.gr".

Λειτουργία "e-cotton.gr" από τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Σύμφωνα με πρόσφατη εγκύκλιο του ΥπΑΑΤ, η πώληση του σύσπορου βαμβακιού θα γίνεται με συμβάσεις αγοραπωλησίας μεταξύ εκκοκκιστικών επιχειρήσεων και παραγωγών.

Οι συμβάσεις αυτές θα υπογράφονται το αργότερο μέχρι την ημερομηνία παράδοσης του προϊόντος και θα περιλαμβάνουν και τη συμφωνούμενη τιμή. Επίσης τα εκκοκκιστήρια είναι υποχρεωμένα να έχουν αναρτημένη καθημερινώς σε εμφανές σημείο στην πρόσοψη, την ισχύουσα διεθνή τιμή για ενημέρωση των παραγωγών.

Η διεθνής τιμή θα είναι αναρτημένη και στις ιστοσελίδες του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΥπΑΑΤ το οποίο, επίσης, καθημερινώς θα γνωστοποιεί τις χρηματιστηριακές τιμές στις Ενώσεις, τους Δήμους και τις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης των Ν. Αυτοδιοικήσεων.

Στην ιστοσελίδα "e-cotton.gr", τα εκκοκκιστήρια είναι υποχρεωμένα να αναρτούν κάθε μέρα, τη χρηματιστηριακή τιμή του προϊόντος και ταυτόχρονα την τιμή, με την οποία θα αγοράζουν από τους παραγωγούς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ηλεκτρονικό on-line σύστημα πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ, σε πρώτη φάση οι εκκοκκιστικές επιχειρήσεις υποχρεούνται:
  • να συμπληρώνουν την on-line αίτηση καταχώρισης
  • στη συνέχεια να λαμβάνουν τους εξατομικευμένους κωδικούς πρόσβασης στο e-cotton.gr και τέλος,
  • να αποστέλλουν ηλεκτρονικά τα αρχεία της περιόδου 2010-11, μέσω της ειδικής φόρμας στην οποία έχουν πρόσβαση αφού ταυτοποιηθούν στο σύστημα.
Όπως έχει δηλωθεί από το υπουργείο: "τα εκκοκκιστήρια, τα οποία δεν θα τηρούν τις προϋποθέσεις ή καταστούν υπερήμερα στις πληρωμές των παραγωγών θα επιβάλλονται πρόστιμα, τα οποία ξεκινούν από 5.000 ευρώ για κάθε μέρα".

Μεταξύ άλλων υποχρεώσεων, αναφέρονται πως η πληρωτέα τιμή θα καταβληθεί από τον αγοραστή στον παραγωγό με έκδοση αντιστοίχου τιμολογίου αγοράς - πώλησης και άμεσης πίστωσης στο λογαριασμό του παραγωγού στην Τράπεζα, εντός 30 ημερών το αργότερο από ημέρα παράδοσης στο εκκοκκιστήριο, ενώ μετά την παρέλευση της προθεσμίας αυτής και εφόσον δεν πληρωθεί η τελική συμφωνημένη τιμή, ο αγοραστής καθίσταται υπερήμερος και οφείλει να καταβάλλει στον παραγωγό, χωρίς έγγραφη όχληση, τους αναλογούντες τόκους για το διάστημα πέραν των 30 ημερών και μέχρι την εξόφληση, με επιτόκιο που ισχύει την περίοδο αυτή στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όσον αφορά τον παραγωγό, η τυπική ποιότητα του βαμβακιού θα προσδιορίζεται από τρία στοιχεία:
  1. διατήρηση λευκού χρώματος, εξαιτίας μη βροχόπτωσης πριν τη συγκομιδή (προβροχικό)
  2. περιεκτικότητα σε ξένες ύλες όχι άνω του 7% και
  3. υγρασία όχι μεγαλύτερη από 15%.
Web url: e-cotton.gr

Πηγή: agrotypos.gr

σχόλια (0)
Next Next Next
Environment Blogs
Online Marketing
image Blogarama - The Blog Directory iozoo.com
Bloglisting.net - The internets fastest growing blog directory Make Money Blogging blog directory blog search directory
Blog Directory TopBlogDir.blogspot.com button
Monitored by Pingdom
eXTReMe Tracker
 
Related Posts with Thumbnails