Γεωργικές προειδοποιήσεις: Εχθροί και ασθένειες εσπεριδοειδών (Κρήτη)
Αναζήτηση Θέματος
Δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων από τα περιφερειακό κέντρο προστασίας φυτών και ποιοτικού ελέγχου Ηρακλείου Κρήτης.
ΕΧΘΡΟΙ – ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΩΝ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ
- Μύγα Μεσογείου
Εσπεριδοειδή: Γεωργικές προειδοποιήσεις |
Οδηγίες:
- Άμεση έναρξη δολωματικών ψεκασμών στις πρώιμες ποικιλίες πορτοκαλιάς και μανταρινιάς. Για τις υπόλοιπες ποικιλίες, οι ψεκασμοί να ξεκινήσουν 10-15 ημέρες πριν το ξεθώριασμα του πράσινου χρώματος.
- Η εφαρμογή του δολώματος γίνεται σε κλαδιά χωρίς καρπούς στο εσωτερικό του δέντρου ή στον κορμό, ανά τρίτο δέντρο. Tα δέντρα της περιμέτρου του δενδροκομείου, 1-2 σειρές, φράκτες και θάμνοι πρέπει να ψεκάζονται όλα. Η επέμβαση επαναλαμβάνεται κάθε 7-10 μέρες.
- Ψεκασμοί κάλυψης δεν πρέπει να γίνονται αυτή την περίοδο για την προστασία του παρασίτου του Εριώδους αλευρώδους.
- Κορυφοξήρα
Είναι η σοβαρότερη ασθένεια των εσπεριδοειδών γιατί προκαλεί σύντομη αποξήρανση των προσβεβλημένων δέντρων. Προσβάλει τη λεμονιά, την κιτριά και τη νεραντζιά. Εκδηλώνεται συνήθως με απότομο μαρασμό και ξήρανση των ακραίων βλαστών στην αρχή, που προχωρεί όμως προς τα κάτω και μπορεί να φτάσει και στα μεγάλα κλαδιά και στους βραχίονες του δένδρου.Τα φύλλα συστρέφονται, ξηραίνονται και παραμένουν επάνω στα ξερά κλαδιά. Προσβεβλημένα δένδρα λεμονιάς ξηραίνονται συνήθως σε 1-2 χρόνια.
Διαπιστώσεις:
Τα δένδρα είναι ευπαθή κατά το φθινόπωρο και το χειμώνα ( Οκτώβριο -Φεβρουάριο). Οι μολύνσεις γίνονται από πληγές (χαλάζι, παγετός, άνεμος, μηχανικά αίτια) και ευνοούνται από βροχερό ή υγρό καιρό με μέτριες θερμοκρασίες.
Οδηγίες:
Για την αντιμετώπιση της ασθένειας συνιστώνται:
- Αφαίρεση και κάψιμο των ξηρών κλάδων μαζί με υγιές τμήμα 15 εκατοστών κατά την ξηρή περίοδο (Μάιο - Σεπτέμβριο). Εκρίζωση και κάψιμο των ξερών δέντρων.
- Κλαδέματα και οργώματα να αποφεύγονται από το φθινόπωρο έως αργά την άνοιξη. Επίσης να αποφεύγονται οι τραυματισμοί κλάδων, κορμού και ριζών και τυχόν πληγές να προστατεύονται με κατάλληλα σκευάσματα.
- Κατά τη διάρκεια της βροχερής περιόδου πρέπει να γίνονται 2-3 προληπτικοί ψεκασμοί με χαλκούχα σκευάσματα. Ο πρώτος ψεκασμός γίνεται το φθινόπωρο, πριν την έναρξη των βροχών. Έκτακτοι ψεκασμοί να γίνονται αμέσως μετά από χαλαζόπτωση ή παγετό.
- Κομμίωση λαιμού
Ασθένεια που προσβάλει το λαιμό των δέντρων μέχρι ύψους 60-80 εκατοστών από το έδαφος και τις επιφανειακές ρίζες που είναι κοντά στον κορμό. Ο φλοιός στο σημείο προσβολής εμφανίζεται σκοτεινότερος (σαν βρεγμένος) με σκασίματα από όπου εκκρίνεται κόμμι (κόλλα). Στα ασθενή δέντρα τα φύλλα κιτρινίζουν και πέφτουν.
Διαπιστώσεις:
Οι μολύνσεις ευνοούνται από την υγρασία και την κακή στράγγιση του εδάφους. Ευπαθείς είναι η λεμονιά, η πορτοκαλιά και η μανταρινιά ενώ ανθεκτική είναι η νεραντζιά.
Οδηγίες:
Μέτρα πρόληψης και θεραπείας της ασθένειας:
- Αποφυγή δημιουργίας πληγών στις ρίζες και στο λαιμό των δέντρων.
- Αποφυγή επαφής του κορμού με το νερό του ποτίσματος.
- Αποφυγή συσσώρευσης χώματος γύρω από τη βάση του δέντρου και καλή αποστράγγιση του δενδροκομείου.
- Καταστροφή των ζιζανίων γύρω από τον κορμό των δέντρων για μείωση της εδαφικής υγρασίας.
- Αφαίρεση και κάψιμο του κατεστραμμένου φλοιού. Καθάρισμα των πληγών κάτω από το φλοιό μαζί με μια ζώνη 5 εκατοστών γύρω από τους υγιείς ιστούς. Στη συνέχεια κάλυψη των πληγών με κατάλληλο προστατευτικό μυκητοκτόνο καθώς και επάλειψη του κορμού μέχρι ύψους 1 μέτρου από το έδαφος.
- Ψεκασμός φυλλώματος, βραχιόνων και κορμού το φθινόπωρο, πριν τη βροχερή περίοδο, με το εγκεκριμένο μυκητοκτόνο Fosetyl-Αl έχει θεραπευτική δράση σε αρχικές προσβολές.
Προσοχή: Να τηρούνται αυστηρά οι χρόνοι που αναγράφονται μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής. Η χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες της ετικέτας.
Πηγή: minagric.gr , AgroGreco