• Science articles

    Θέματα γενικού επιστημονικού ενδιαφέροντος...

    Από τον Einstein έως και το πρώτο λειτουργικό τεχνητό φύλλο με ικανότητα φωτοσύνθεσης...

    Επιστήμη_Science

Τίθεται σε ισχύ το νομοσχέδιο για τον ΕΛΓΑ και την αγροτική ασφάλιση


Αναζήτηση Θέματος


Σε ισχύ τίθεται ο νέος νόμος για την ασφάλιση της αγροτικής δραστηριότητας και τον ΕΛΓΑ αφού το επίμαχο νομοσχέδιο μετά την πρόσφατη ψήφισή του στη Βουλή δημοσιεύτηκε και στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Νομοσχέδιο για τον ΕΛΓΑ
Ο νόμος αποτελείται από 26 άρθρα τα οποία είναι κατανεμημένα σε πέντε κεφάλαια, εκ των οποίων το πρώτο αφορά την δημιουργία εθνικού συστήματος προστασίας και ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας.

Το δεύτερο κεφάλαιο περιλαμβάνει τις σχετικές διατάξεις για τον ΕΛΓΑ, το τρίτο ορίζει την προαιρετική επιδοτούμενη ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας, ενώ το τέταρτο ασχολείται με τις αρμοδιότητες των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων. Στο πέμπτο και τελευταίο κεφάλαιο περιλαμβάνονται διατάξεις που αφορούν τα λοιπά θέματα όπως: κυρώσεις, ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών ή μη αποδοθέντων εσόδων του ΕΛ.Γ.Α από κάθε αιτία, μεταβατικές διατάξεις και καταργούμενες διατάξεις.

Ειδικότερα, οι υπηρεσίες προστασίας και ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας παρέχονται από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.), τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, τους αλληλασφαλιστικούς συνεταιρισμούς και τα Ταμεία Αλληλοβοήθειας και τη Διεύθυνση Διαχείρισης Κρίσεων και Κινδύνων στον Αγροτικό Τομέα του παρόντος νόμου για τα προγράμματα της Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης και συναφείς υπηρεσίες που αφορούν στην ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου.

Επίσης οι υπηρεσίες προστασίας της αγροτικής δραστηριότητας περιλαμβάνουν:
  • την υποχρεωτική ασφάλιση στον ΕΛΓΑ των κινδύνων που αναφέρονται στο άρθρο 5 του παρόντος νόμου και περιλαμβάνονται στους σχετικούς Κανονισμούς Ασφάλισης,
  • τις προαιρετικές για τους παραγωγούς ασφαλίσεις, με επιδοτούμενο ασφάλιστρο, που συνάπτονται με ασφαλιστικές επιχειρήσεις, αλληλοασφαλιστικούς συνεταιρισμούς ή άλλους ασφαλιστικούς φορείς, περιλαμβανομένου και του ΕΛ.Γ.Α. και που καλύπτουν κινδύνους που δεν καλύπτονται ή καλύπτονται μερικώς από την υποχρεωτική ασφάλιση της προηγούμενης περίπτωσης,
  • τις καλύψεις που παρέχονται με τα Προγράμματα Κρατικών Ενισχύσεων που έχουν εγκριθεί από την Ε.Ε. και
  • την ενεργητική προστασία της αγροτικής παραγωγής, του φυτικού, ζωικού, αλιευτικού, υδατοκαλλιεργητικού και εγγείου κεφαλαίου των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, που ασκείται από τον ΕΛ.Γ.Α. δυνάμει του ν. 2342/ 1995.
Όσον αφορά τους Γεωπόνους, θα πρέπει να σπεύσουν στο ΓΕΩΤΕΕ ώστε να πιστοποιήσουν το πτυχίο τους ώστε να κατοχυρώσουν τη ενδεχόμενη μελλοντική δυνατότητα εργασίας τους, ουσιαστικά για 2 μήνες και έχοντας "μπλοκάκι"!

Δείτε το ΦΕΚ

Πηγές: agrotypos.gr , ΑΠΕ-ΜΠΕ , e-geoponoi.gr

σχόλια (0)
Next Next Next
Environment Blogs
Online Marketing
image Blogarama - The Blog Directory iozoo.com
Bloglisting.net - The internets fastest growing blog directory Make Money Blogging blog directory blog search directory
Blog Directory TopBlogDir.blogspot.com button
Monitored by Pingdom
eXTReMe Tracker
 
Related Posts with Thumbnails