• Science articles

    Θέματα γενικού επιστημονικού ενδιαφέροντος...

    Από τον Einstein έως και το πρώτο λειτουργικό τεχνητό φύλλο με ικανότητα φωτοσύνθεσης...

    Επιστήμη_Science

Λεξικό όρων Γενετικής και Βελτίωσης Φυτών - Dictionary Genetics Breeding


Αναζήτηση Θέματος


Λεξικό απόδοσης αγγλικών επιστημονικών όρων στα ελληνικά από την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Γενετικής Βελτίωσης των Φυτών (Ε.Ε.Ε.Γ.Β.Φ., έκδοση 1994).

Λεξικό όρων Γενετικής και Βελτίωσης Φυτών
Από το 1ο Συνέδριο ΕΕΕΓΒΦ του 1981 έγινε φανερή η ασυμφωνία ως προς την απόδοση πολλών, μερικές φορές και των πιο εύχρηστων, αγγλικών όρων στην ελληνική γλώσσα.

Τότε αναγνωρίσθηκε η ανάγκη να συσταθεί μια επιτροπή από μέλη της Εταιρείας για να συντονίσει τις προσπάθειες ώστε να λυθεί το πρόβλημα της ορολογίας.

Η πρώτη προσπάθεια της επιτροπής ήταν να συγκεντρώσει τους αγγλικούς όρους και να τους αποδώσει στα ελληνικά. Τότε φάνηκαν οι πρώτες δυσκολίες. Μερικοί όροι είχαν πολλαπλή έννοια, άλλοι αν και είχαν αποδοθεί στα ελληνικά αδόκιμα είχαν επικρατήσει, ενώ άλλοι παρόλο που είχαν ελληνική ρίζα, δύσκολα αποδίδονταν στα νεοελληνικά με την ίδια ρίζα. Οι προσπάθειες συντονίσθηκαν και με συνεχή συνεργασία ξεπεράστηκαν στο βαθμό που αυτό ήταν δυνατό.

Πολλές φορές προτείνονται δύο ή περισσότεροι ελληνικοί όροι για έναν αντίστοιχο αγγλικό όρο. Τελικά, η σειρά ερμηνειών δόθηκε με κριτήριο τον επικρατέστερο όρο ως πρώτο.

Η συγκέντρωση και επιλογή των όρων έγινε με τη βοήθεια των συνοπτικών καταλόγων που υπάρχουν σε πολλά εγχειρίδια Γενετικής, Μοριακής Γενετικής, Γενετικής Μηχανικής, Βελτίωσης των Φυτών, Αγροκομίας, Βιομετρίας και Βιοτεχνολογίας.

Η ταχύτατη εξέλιξη της επιστήμης της Γενετικής και Βελτίωσης των φυτών δημιουργεί καθημερινά νέους όρους.


Πηγή: plantbreeding.gr

σχόλια (0)
Next Next Next
Environment Blogs
Online Marketing
image Blogarama - The Blog Directory iozoo.com
Bloglisting.net - The internets fastest growing blog directory Make Money Blogging blog directory blog search directory
Blog Directory TopBlogDir.blogspot.com button
Monitored by Pingdom
eXTReMe Tracker
 
Related Posts with Thumbnails