Αλλαγές στην ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής
Αναζήτηση Θέματος
Κατά 160 εκατ. ευρώ θα αυξηθούν τα έσοδα του ΕΛΓΑ, από τις εισφορές που θα καταβάλλουν οι αγρότες για την ασφάλιση της φυτικής και ζωικής παραγωγής τους, με βάση το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του ΕΛΓΑ.
ΕΛΓΑ - Αλλαγές στην ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής |
Με το εν λόγω νομοσχέδιο επέρχονται μια σειρά από σημαντικές αλλαγές στο καθεστώς λειτουργίας του ΕΛΓΑ, οι βασικότερες των οποίων είναι:
- Διατηρείται η υποχρεωτικότητα της ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής, η οποία στο εξής θα παρέχεται από τον ΕΛΓΑ, ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίας, αλληλασφαλιστικούς συνεταιρισμούς, καθώς και από την υπό σύσταση νέα Διεύθυνση διαχείρισης κρίσεων και κινδύνων στον αγροτικό τομέα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (προγράμματα ΠΣΕΑ).
- Διαχωρίζεται η ασφάλιση και οι ασφαλιστικές εισφορές, που καταβάλουν οι αγρότες, σε τρία μέρη : Υποχρεωτική, πρόσθετη και προαιρετική.
- Στη θέση της σημερινής ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ ΕΛΓΑ 3% για τα προϊόντα φυτικής παραγωγής και 0,5% για τα ζωικά προϊόντα, επί των τιμολογίων πώλησης, καθιερώνονται:
- Η υποχρεωτική γενική εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ 2% επί του συνόλου του ετήσιου καθαρού αγροτικού εισοδήματος για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, που δηλώνουν συνολικό φορολογητέο εισόδημα, συμπεριλαμβανομένου και του αγροτικού, παραπάνω από το εκάστοτε ισχύον αφορολόγητο όριο. Θα εισπράττεται μαζί με το φόρο εισοδήματος.
- Η υποχρεωτική ειδική εισφορά για όλες τις κατηγορίες αγροτών (κατά κύριο επάγγελμα και μη), σε 4% επί της ασφαλιζόμενης αξίας της φυτικής παραγωγής, εκτός ελιάς που είναι 3% (σ.σ. και όχι πλέον επί της αξίας του τιμολογίου), 0,75% επί της ασφαλιζόμενης αξίας του ζωικού κεφαλαίου και 0,5% για τα θερμοκηπιακά προϊόντα. Χωρίς ασφαλιστική ενημερότητα από τον ΕΛΓΑ, περί καταβολής των εισφορών τους, οι αγρότες δεν θα δικαιούνται κοινοτικές και εθνικές ενισχύσεις, αποζημιώσεις, άδεια κυκλοφορίας αγροτικού μηχανήματος, σύναψη καλλιεργητικών δανείων από Τράπεζες και άδειες πώλησης προϊόντων σε λαϊκές αγορές. Θα καταβάλλεται μέσω Τραπεζών και σε περίπτωση αδυναμίας του παραγωγού θα παρακρατείται από ενισχύσεις, επιδοτήσεις, αποζημιώσεις ή ως αχρεωστήτως καταβληθέντα μέσω ΔΟΥ.
- Η πρόσθετη και η προαιρετική εισφορά, το ύψος των οποίων δεν προσδιορίζεται στο νομοσχέδιο και θα καθοριστεί αργότερα με υπουργικές αποφάσεις.
- Η ασφαλιζόμενη αξία της παραγωγής θα υπολογίζεται με βάση το είδος της καλλιέργειας, τη μέση στρεμματική απόδοση ανά Νομό και την τιμή του προϊόντος. Αντίστοιχα, θα υπολογίζεται και για τους κτηνοτρόφους (αριθμός ζώων, αξία ζωικού κεφαλαίου).
- Στους αγρότες, η παραγωγή των οποίων υφίσταται ζημιές από δυσμενείς καιρικές συνθήκες, φυτασθένειες ή ζωονόσους, θα χορηγείται προκαταβολή της αποζημίωσης, μετά το πέρας των εκτιμήσεων. Η εξόφληση θα χορηγείται στο τέλος εκάστου έτους.
- Καθορίζεται ανώτατο όριο αποζημίωσης ανά αγροτική εκμετάλλευση τα 70.000 ευρώ το χρόνο.
- Το συνολικό ποσό των ετήσιων αποζημιώσεων που καταβάλει ο ΕΛΓΑ στους αγρότες δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα ετήσια έσοδά του από την ειδική εισφορά και το εκάστοτε αποθεματικό του. Εάν τα ποσά των αποζημιώσεων υπερβαίνουν, τότε θα πραγματοποιείται οριζόντια, συμμετρική και αναλογική μείωση των αποζημιώσεων στους αγρότες.
- Στο εξής δεν θα καταβάλλονται αποζημιώσεις με μεταφορά πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό ή με τη σύναψη δανείων από τον ΕΛΓΑ με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.
- Καταργούνται οι κατ΄ εξαίρεση (εκτός ασφαλιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ) αποζημιώσεις, ενώ από τις προς καταβολή αποζημιώσεις, θα αφαιρείται ένα ποσοστό, το οποίο σε περιοχές και καλλιέργειες με πολλές ζημιές κάθε χρόνο μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω από το σημερινό 20%.
- Καταργείται η επιχορήγηση από τον ΕΛΓΑ των αγροτοσυνδικαλιστικών οργανώσεων ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, όπως επίσης καταργούνται και οι υποτροφίες σε τέκνα κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, που φοιτούν σε σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ με γνωστικό αντικείμενο σχετικό με τον γεωργικό τομέα.
- Καταργείται η μειωμένη κατά 25% ασφαλιστική εισφορά και οι αυξημένες κατά 25% αποζημιώσεις, που κατέβαλαν και εισέπρατταν οι κτηνοτρόφοι των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών της χώρας.
- Θεσμοθετείται αναλογική κατά προϊόν αποζημίωση στη φυτική παραγωγή και ανά ζώο στη ζωική παραγωγή. Θα υπολογίζεται ανά αγροτεμάχιο και όχι για το σύνολο της αγροτικής εκμετάλλευσης.
- Στους ασφαλιζόμενους κινδύνους προστίθενται και οι ζημιές από τις κλιματικές-περιβαλλοντικές αλλαγές, όπως για παράδειγμα η ηλιακή ακτινοβολία.
- Η ετήσια κρατική επιχορήγηση του ΕΛΓΑ από τον τακτικό προϋπολογισμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα αφορά μόνο την κάλυψη δαπανών του Οργανισμού για το μη ασφαλιστικό του αντικείμενο (έξοδα λειτουργίας, ενεργητική προστασία της αγροτικής παραγωγής κ.α.).
- Εκτιμήσεις ζημιών θα κάνουν Γεωπόνοι και Τεχνολόγοι Γεωπονίας του ΕΛΓΑ, του δημοσίου και της ΑΤΕbank. Σε περίπτωση εκτεταμένων ζημιών, το έργο της εκτίμησης μπορεί να ανατίθεται σε ιδιώτες γεωπόνους και τεχνολόγους γεωπονίας καθώς και σε ιδιωτικές εταιρείες, που θα έχουν σχετική πιστοποίηση.