Φοινικόδασος του Πρέβελη: Ένας παράδεισος που έγινε στάχτη
Αναζήτηση Θέματος
Μια ειδυλλιακή τοποθεσία της Κρήτης, σήμα κατατεθέν του Νομού Ρεθύμνου, δεν υπάρχει πια όπως τη γνωρίζαμε. Το 70% του πανέμορφου φοινικοδάσους του Πρέβελη, περιμετρικά του ποταμού Κουρταλιώτη, κάηκε, αφήνοντας μια πικρή γεύση, όχι μόνο στους ντόπιους αλλά και σ' οποιονδήποτε έχει περάσει έστω και μία φορά από την περιοχή.
Φοινικόδασος του Πρέβελη: Η καταστροφή |
Το φοινικόδασος, κοντά στην ιστορική Μονή Πρέβελης, εκτεινόταν σε μήκος 2 περίπου χιλιομέτρων στο άκρο του Κουρταλιώτικου Φαραγγιού, εκεί που ένα μικρό ποτάμι (Κουρταλιώτης) εκβάλλει στο Λιβυκό και σχηματίζει μια εξωτική παραλία.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το σύστημα πυρανίχνευσης δε λειτούργησε ποτέ.
Από 20 έως 40 χρόνια θα χρειαστεί για ν' αναγεννηθεί το φοινικόδασος του Πρέβελη εάν το αφήσουν απρόσκοπτα να αναγεννηθεί.
Ήταν μια από τις ελάχιστες περιοχές στις οποίες φύεται ο κρητικός φοίνικας ή φοίνικας του Θεόφραστου (Phoenix theophrasti), ενδημικός στην ανατολική Μεσόγειο, το οποίο τελευταία βρέθηκε και στη νοτιοανατολική Τουρκία. Διαφέρει τόσο από το φοίνικα (phoenix dactylifera) που κάνει τους χουρμάδες που συναντάμε από την Αίγυπτο ώς την Αριζόνα και τη Μέση Ανατολή, όσο κι από τον φοίνικα των Καναρίων (canariencis), που καλλιεργείται εκτεταμένα γύρω από τη Μεσόγειο και την Ελλάδα.
Πριν την καταστροφή |
Οι φοίνικες που βλέπουμε γενικά σε σπίτια, σε πλατείες, ανήκουν στα είδη dactylifera ή canariencis. Ο φοίνικας που κάηκε στην Πρέβελη είναι ίδιος με αυτός του Βάι και συναντάται και σ' άλλες τρεις τοποθεσίες της Κρήτης, αλλά σε μικρούς αριθμούς. Μοιάζει με τη χουρμαδιά, είναι κοντύτερος σε ύψος και συνήθως βγάζει παραφυάδες. Το μεγαλύτερο δάσος στην Κρήτη βρίσκεται στο Βάι, το οποίο τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει προβλήματα λόγω υπεράντλησης των υδάτων για αρδεύσεις, αφού οι φοίνικες είναι ιδιαίτερα απαιτητικοί σε βρόχινο νερό.
Πέρα από τις πυρκαγιές και τις αρδεύσεις, όλα τα είδη φοινίκων στη χώρα μας απειλούνται από δύο έντομα που μεταφέρθηκαν από φυτώρια της Ιταλίας, ένα κολεόπτερο και ένα είδος πεταλούδας, που όταν βρίσκονται στο στάδιο της κάμπιας, κατατρώνε τους φοίνικες αρχικά στα φύλλα κι έπειτα στον κορμό.
Πηγές: tovima.gr , enet.gr , milamouprasina.gr