• Science articles

    Θέματα γενικού επιστημονικού ενδιαφέροντος...

    Από τον Einstein έως και το πρώτο λειτουργικό τεχνητό φύλλο με ικανότητα φωτοσύνθεσης...

    Επιστήμη_Science

Mnemiopsis leidyi: Η αδηφάγα τσούχτρα στη Μεσόγειο θάλασσα


Αναζήτηση Θέματος


Η αδηφάγα τσούχτρα εντοπίστηκε πριν από λίγα χρόνια στις βόρειες θάλασσες και οι επιστήμονες θεωρούν πως έχει φθάσει και στη Μεσόγειο. Μάλιστα, εντοπίστηκε στην περιοχή των εκβολών του Έβρου.

M. leidyi sto New England Aquarium
Πρόκειται για τη Mnemiopsis leidyi, η οποία προέρχεται από τον βόρειο Ατλαντικό και πιστεύεται πως έφθασε στη Μαύρη Θάλασσα κρυμμένη στο έρμα υπερπόντιου δεξαμενόπλοιου στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Μέσα σε διάστημα 5 -7 χρόνων, η τσούχτρα κατέστρεψε το σύνολο σχεδόν του θαλάσσιου πληθυσμού, ο οποίος ακόμα δεν έχει ανακάμψει. Ιδιαίτερα χτυπήθηκε ο γαύρος και μέχρι σήμερα ελάχιστοι πληθυσμοί έχουν κατορθώσει να επιβιώσουν.

Λίγα στοιχεία για την πορεία της είναι γνωστά. Σύμφωνα με την WWF Ελλάς, η Mnemiopsis leidyi έχει ήδη περάσει τα Δαρδανέλια και βρίσκεται στις θάλασσες του Νομού Έβρου. Η εκτίμηση είναι, πάντως, πως δεν υπάρχει κίνδυνος ανάλογος με αυτόν που έζησε η Μαύρη Θάλασσα, καθώς το Αιγαίο είναι αρκετά ανοικτή θαλάσσια περιοχή, με διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Η τσούχτρα Mnemiopsis leidyi αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση του κινδύνου για τη βιοποικιλότητα από την εισβολή ξενικών ειδών. Η υπερανάπτυξη των μεταφορών σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή μπορεί να μετατρέψει σε πραγματικούς δολοφόνους των ενδημικών ειδών άλλα είδη που ενδεχομένως στους βιότοπούς τους να μην αποτελούν κίνδυνο.

Η Mnemiopsis leidyi τρέφεται από το θαλάσσιο πλαγκτόν, από αβγά ψαριών και από μικροοργανισμούς που αποτελούν την τροφή των ψαριών. Είναι πολύ λαίμαργη, επιπλέον έχει τεράστιες δυνατότητες αναπαραγωγής και μπορεί να γεννήσει μέχρι 12.000 αβγά μέσα σε μόλις 10 μέρες.

Πηγές: wikipedia.org , ethnos.gr (Μ. Νικολοπούλου)

σχόλια (0)
Next Next Next
Environment Blogs
Online Marketing
image Blogarama - The Blog Directory iozoo.com
Bloglisting.net - The internets fastest growing blog directory Make Money Blogging blog directory blog search directory
Blog Directory TopBlogDir.blogspot.com button
Monitored by Pingdom
eXTReMe Tracker
 
Related Posts with Thumbnails