Ένα είδος μυκόρριζας πενταπλασιάζει τον ρυθμό ανάπτυξης ρυζιού
Αναζήτηση Θέματος
Ένας μικροσκοπικός μύκητας που μπορεί να πενταπλασιάσει τον ρυθμό ανάπτυξης του ρυζιού ανακαλύφθηκε από Ελβετούς ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Λοζάνης, και η οποία έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό βιολογίας "Current Biology".
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο μύκητας μυκόρριζα μπορεί να αξιοποιηθεί σε μαζική κλίμακα στην γεωργική καλλιέργεια του ρυζιού, περιορίζοντας όχι μόνο την χρήση φωσφορικών λιπασμάτων, αλλά και εξαλείφοντας την ανάγκη για τη δημιουργία γενετικά τροποποιημένου ρυζιού. Η νέα μέθοδος μπορεί να βγει στο εμπόριο και να χρησιμοποιηθεί ευρέως στη γεωργία διεθνώς σε δύο έως πέντε χρόνια, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Η λειτουργία του μύκητα σε σχέση με το ρύζι ανακαλύφθηκε κατόπιν τετραετών πειραμάτων σε 20 διαφορετικά είδη σπόρων. Ενώ σε μερικά είδη σπόρων ρυζιού, παρατηρήθηκε βραδύτερη ανάπτυξη, σε άλλα υπήρξε πολύ ταχύτερη, από δύο μέχρι και πέντε φορές.
Οι ερευνητές δεν είναι βέβαιοι ακόμα πώς ο μύκητας καταφέρνει να επιταχύνει την ανάπτυξη μερικών ειδών ρυζιού. Σκοπεύουν να μελετήσουν περαιτέρω τη «συμβίωση» του μύκητα και του φυτού του ρυζιού για να κατανοήσουν καλύτερα το φαινόμενο.
Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι το πλεονέκτημα της χρήσης μύκητα στην καλλιέργεια ρυζιού, είναι ότι πρόκειται για ένα «απολύτως φυσικό» φαινόμενο. Τόνισαν ότι δεν χρειάστηκε να εισάγουν στο ρύζι κανένα νέο γονίδιο και να το τροποποιήσουν (μεταλλάξουν) με οποιονδήποτε τρόπο. Ο μύκητας, που είναι σχεδόν αόρατος με γυμνό μάτι, μπορεί έτσι να αποδειχτεί πιο «οικολογικός» σε σχέση με άλλες γεωργικές μεθόδους.
Τα πειράματα των ελβετών επιστημόνων, τα οποία προς το παρόν έχουν περιοριστεί στο εργαστήριο και σε θερμοκήπιο, πρέπει, πλέον, να τεθούν σε έλεγχο και στις πραγματικές συνθήκες ενός καλλιεργημένου χωραφιού. Γι' αυτό το σκοπό, οι ερευνητές έχουν ξεκινήσει ανάλογα πειράματα με πατάτες και με το φυτό απ' όπου προέρχεται η ταπιόκα.
Πηγές: Ελευθεροτυπία , Current Biology , mycorrhizas.info
Ρύζι (Oryza sativa) |
Η λειτουργία του μύκητα σε σχέση με το ρύζι ανακαλύφθηκε κατόπιν τετραετών πειραμάτων σε 20 διαφορετικά είδη σπόρων. Ενώ σε μερικά είδη σπόρων ρυζιού, παρατηρήθηκε βραδύτερη ανάπτυξη, σε άλλα υπήρξε πολύ ταχύτερη, από δύο μέχρι και πέντε φορές.
Οι ερευνητές δεν είναι βέβαιοι ακόμα πώς ο μύκητας καταφέρνει να επιταχύνει την ανάπτυξη μερικών ειδών ρυζιού. Σκοπεύουν να μελετήσουν περαιτέρω τη «συμβίωση» του μύκητα και του φυτού του ρυζιού για να κατανοήσουν καλύτερα το φαινόμενο.
Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι το πλεονέκτημα της χρήσης μύκητα στην καλλιέργεια ρυζιού, είναι ότι πρόκειται για ένα «απολύτως φυσικό» φαινόμενο. Τόνισαν ότι δεν χρειάστηκε να εισάγουν στο ρύζι κανένα νέο γονίδιο και να το τροποποιήσουν (μεταλλάξουν) με οποιονδήποτε τρόπο. Ο μύκητας, που είναι σχεδόν αόρατος με γυμνό μάτι, μπορεί έτσι να αποδειχτεί πιο «οικολογικός» σε σχέση με άλλες γεωργικές μεθόδους.
Mycorrhizal research |
Οι μύκητες έχουν ένα μακρύ παρελθόν συμβίωσης με τα φυτά. Σήμερα, εκτιμάται ότι πάνω από το 80% των ειδών των φυτών συμβιώνουν με κάποιον μύκητα. Σε αντάλλαγμα για τα σάκχαρα που παίρνει από το φυτό, ο μύκητας το βοηθά να αντλεί θρεπτικές ουσίες από το έδαφος.
Όμως, τα φυτά του ρυζιού, που αποτελούν βασική πηγή τροφής για δισεκατομμύρια ανθρώπους του πλανήτη μας, δεν έχουν αναπτύξει μέχρι στιγμής αυτή την «ειδική σχέση» και έτσι δεν βοηθιούνται, όπως άλλα φυτά, στο να εξάγουν θρεπτικές ουσίες από το χώμα. Τώρα, με τη βοήθεια των επιστημόνων, φαίνεται πως ήρθε η ώρα και για το ρύζι να γνωρίσει τα οφέλη από τη συνύπαρξη με ένα μύκητα.
Ericoid mycorrhizas with hyphal coils in hair roots of Leucopogon verticillatus |