• Science articles

    Θέματα γενικού επιστημονικού ενδιαφέροντος...

    Από τον Einstein έως και το πρώτο λειτουργικό τεχνητό φύλλο με ικανότητα φωτοσύνθεσης...

    Επιστήμη_Science

ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ... ΠΑΡΑΧΑΡΑΚΤΩΝ


Αναζήτηση Θέματος


Οι χρωματικοί ιριδισμοί που παράγονται στα φτερά των πεταλούδων ενδέχεται να καταστήσουν πιο δύσκολη,  στο μέλλον, την πλαστογράφηση χαρτονομισμάτων, διαβατηρίων και πιστωτικών καρτών, όπως υποστηρίζουν Βρετανοί ερευνητές.

Οι πολύπλοκοι χρωματικοί ιριδισμοί παράγονται από τον διαφορετικό τρόπο που το φως πέφτει πάνω σε μια επιφάνεια (πεταλούδες, σκαθάρια και άλλα έντομα). Ερευνητές του Εργαστηρίου Κάβεντις του τμήματος Φυσικής του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, υπό τον Ματίας Κόλε, σε έρευνα που παρουσίασαν στο περιοδικό "Nature Nanotechnology", σύμφωνα με το βρετανικό Τύπο, δείχνουν ότι, με την χρήση ειδικών νανο-τεχνικών, μπορούν να κατασκευάσουν μια νανο-δομή ανάλογη με αυτή που βρίσκεται στα φτερά των τροπικών πεταλούδων (συγκεκριμένα του είδους Papilio blumei που ζει μόνο στο νησί Σουλαβέζι της Ινδονησίας) και η οποία παράγει ανάλογους χρωματικούς ιριδισμούς.

Η ενσωμάτωση αυτής της ιριδίζουσας δομής στα χαρτονομίσματα ή σε άλλα υλικά (π.χ. πιστωτικές κάρτες ή διαβατήρια), σύμφωνα με τους ερευνητές, θα καταστήσει πολύ πιο δύσκολη την παραχάραξή τους. Μέχρι τώρα οι επιστήμονες δεν είχαν καταφέρει να μιμηθούν τα μοτίβα του ιριδισμού του φωτός που παράγουν οι πεταλούδες, όμως αυτή τη φορά το πέτυχαν στο εργαστήριο, χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό τεχνικών νανο-παραγωγής.

Η τεχνική πρέπει να τελειοποιηθεί, όπως σημείωσε ο ερευνητής, όμως στο μέλλον μπορεί τα χαρτονομίσματα και τα διαβατήρια να φέρουν πάνω τους νέα βελτιωμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας, που θα βασίζονται στα φτερά των πεταλούδων και τους ιριδισμούς τους.

Πηγές: Περιοδικό "Nature Nanotechnology" , Ελευθεροτυπία


σχόλια (0)
Next Next Next
Environment Blogs
Online Marketing
image Blogarama - The Blog Directory iozoo.com
Bloglisting.net - The internets fastest growing blog directory Make Money Blogging blog directory blog search directory
Blog Directory TopBlogDir.blogspot.com button
Monitored by Pingdom
eXTReMe Tracker
 
Related Posts with Thumbnails