• Science articles

    Θέματα γενικού επιστημονικού ενδιαφέροντος...

    Από τον Einstein έως και το πρώτο λειτουργικό τεχνητό φύλλο με ικανότητα φωτοσύνθεσης...

    Επιστήμη_Science

Πρόγραμμα ανακύκλωσης για μαγειρικά έλαια και ζωικά λίπη


Αναζήτηση Θέματος


Προχωρά η εφαρμογή ενός νέου προγράμματος από το δήμο Αθηναίων, που αφορά στην ανακύκλωση των χρησιμοποιημένων μαγειρικών λαδιών και ζωικών λιπών.

Ανακύκλωση μαγειρικών ελαίων
Δρομολογείται η οργάνωση και η εποπτεία ενός δικτύου για την συλλογή των χρησιμοποιημένων μαγειρικών λαδιών (τηγανέλαιων) σε χώρους εστίασης και παραγωγής τροφίμων, καθώς και σε νοικοκυριά. Για τον σκοπό αυτό και σε συνεργασία με εταιρεία ανακύκλωσης θα διανεμηθούν δωρεάν δοχεία συλλογής των τηγανέλαιων στα σημεία όπου αυτά παράγονται, δηλαδή, σε καταστήματα και συγκροτήματα κατοικιών. Τα δοχεία συλλογής θα αντικαθίστανται από καινούρια όταν γεμίζουν και τα λάδια θα οδηγούνται εν συνεχεία προς ανακύκλωση.

Η συλλογή των αποβλήτων βρώσιμων ελαίων είναι σήμερα επιβεβλημένη τόσο για την αποφυγή των δυσάρεστων συνεπειών στο περιβάλλον όσο και για την σωστή αξιοποίησή τους, όπως προβλέπεται από την ευρωπαϊκή και την ελληνική νομοθεσία.

Τα απόβλητα αυτά δημιουργούν τεράστια προβλήματα στο περιβάλλον από την ανεξέλεγκτη απόρριψή τους τόσο στο σύστημα αποχέτευσης φράζοντας τις σωληνώσεις στις οποίες σιγά-σιγά επικολλούνται, όσο και στους κάδους των απορριμμάτων, από όπου ρέουν προς τα πεζοδρόμια.

Μέρος των μεταχειρισμένων μαγειρικών ελαίων γίνεται ακόμα ζωοτροφή, κάτι που απαγορεύεται από τον ευρωπαϊκό κανονισμό EC 1774/2002 (ABPR) για την διασφάλιση της υγιεινής των ζώων και της διατροφικής αλυσίδας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα λίτρο λαδιού μπορεί να μολύνει ένα εκατομμύριο λίτρα νερού, ποσότητα ικανή για να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου σε νερό για περίπου 14 χρόνια.

Η σωστή χρήση και αξιοποίηση των λαδιών αυτών επιβάλλει τη μετατροπή τους σε προϊόντα σαπουνοποιίας, ενώ οι σημερινές δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας επιτρέπουν την αξιοποίησή τους και για την παραγωγή βιοκαυσίμων.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλέσουν στη Γραμμή Καθαριότητας 1960 και στο γραφείο της Αντιδημαρχίας Καθαριότητας και Περιβάλλοντος 210 3477630, 210 3470761-2

Πηγή: http://www.cityofathens.gr


σχόλια (0)
Next Next Next
Environment Blogs
Online Marketing
image Blogarama - The Blog Directory iozoo.com
Bloglisting.net - The internets fastest growing blog directory Make Money Blogging blog directory blog search directory
Blog Directory TopBlogDir.blogspot.com button
Monitored by Pingdom
eXTReMe Tracker
 
Related Posts with Thumbnails