Γιόρτασε τα 90 χρόνια από την ίδρυσή του το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Αναζήτηση Θέματος
Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και της Υπουργού Παιδείας και δια Βίου Μάθησης πραγματοποιήθηκε τελετή εορτασμού για τα 90 χρόνια από την ίδρυση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου.
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών |
Γεγονότα που οδήγησαν στη δημιουργία της Ανωτέρας Γεωπονικής Σχολής Αθηνών με το Νόμο 1844/14ης Ιανουαρίου 1920, επί κυβερνήσεως Ελ. Βενιζέλου, ήταν η ίδρυση του Υπουργείου Γεωργίας το 1917, η απαλλοτρίωση των τσιφλικιών, η αποκατάσταση των ακτημόνων γεωργών και μετά την τραγωδία του 1922 η αποκατάσταση των προσφύγων, η θεσμοθέτηση των γεωργικών συνεταιρισμών και η διευκόλυνση της δανειοδότησης των αγροτών μέσω της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος.
Σύμφωνα με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Γ. Ζέρβα, αυτοί ήταν μερικοί από τους σημαντικούς λόγους που έκαναν «περισσότερο από φανερή την ανάγκη για ένα ευρύ δυναμικό από γεωπόνους πανεπιστημιακού επιπέδου, που θα επωμίζοντο το βαρύ έργο της αναμόρφωσης της ελληνικής γεωργίας». Επισημαίνοντας τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε η Ανωτέρα γεωπονική Σχολή στην αγροτική ανάπτυξη της Ελλάδας, ο κ. Ζέρβας τόνισε ότι «απετέλεσε εξαρχής το επιτελικό κέντρο παραγωγής επιστημονικής γνώσης και δια των καθηγητών και των αποφοίτων της, βασικό φορέα σχεδιασμού και υλοποίησης της αγροτικής μεταρρύθμισης, συμβάλλοντας αποφασιστικά σ' αυτό που, εκ των υστέρων, έχει αξιολογηθεί ως «ελληνικό γεωργικό θαύμα».
Ο κ. Ζέρβας ανέφερε ακόμη ότι «το πανεπιστήμιό μας έχει διανύσει μια πάρα πολύ επιτυχημένη πορεία. Όχι μόνο έχει προσφέρει πάρα πολλά στην ελληνική κοινωνία, αλλά καταφέρνει να αναπτύσσεται συνεχώς. Το επιστημονικό του δυναμικό είναι υψηλού επιπέδου και έχει προσφέρει πάρα πολλά στην κοινωνία, στην γεωργία, στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα. Είμαστε πάρα πολύ υπερήφανοι που το γεωπονικό πανεπιστήμιο, αναβαθμίζεται συνεχώς και βοηθάει την ελληνική οικονομία και προφανώς την ελληνική γεωργία».
Στην ομιλία του ο συνταγματολόγος Ν. Αλιβιζάτος τόνισε ότι η ανάγκη για την παραγωγή «επιστήμης για την πατρίδα» που αποτέλεσε το κίνητρο για την δημιουργία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου πριν από 90 χρόνια, «θα όφειλε και πάλι να εμπνεύσει όχι μόνο όσους διαμορφώνουν την εκπαιδευτική πολιτική της χώρας, αλλά και όλους όσους, διδάσκοντες και διδασκόμενους, συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία».
Στο τέλος της εκδήλωσης, ο κ. Παπούλιας ξεναγήθηκε στους χώρους του Αγροτικού Μουσείου που λειτουργεί στο Πανεπιστήμιο.
Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων